Entitats que promouen el premi

b-santpau transparent-1Biblioteca Sant Pau-Santa Creu. La Biblioteca Sant Pau-Santa Creu té un fons documental dedicat a la informació del barri. Aquesta col·lecció local (en llenguatge bibliotecari) és sovint consultada per persones de totes les edats que realitzen estudis, tenen curiositat per conèixer la història de l’entorn més proper, cerquen informació per comprendre la realitat ciutadana canviant, o simplement els agrada saber més coses del seu espai urbà, llegir novel·les d’escenaris familiars, o descobrir llocs singulars del Raval. La Biblioteca Sant Pau-Santa Creu celebrarà en el 2015 els 75 anys de l’inici de la biblioteca, quan es va crear un petit espai per a infants en el mateix recinte de l’Antic Hospital de la Santa Creu. Una bona motivació per promoure un projecte que mira cap el passat per saber-ne més, perquè aposta per un futur millor per les persones que volen viure mantenint la dignitat del barri que els ha vist néixer o els ha acollit quan ho necessitaven. Cal conèixer-lo per estimar-lo i protegir-lo.

 

logo-imf-csicIMF-CSIC:  Institució Milá i Fontanals del CSIC. El Consell Superior d’Investigacions Científiques, amb els seus 24 centres de recerca a Catalunya i amb alguna de les insta·lacions cientificotecnològiques més destacades del nostre país, té la seu central a Catalunya en el Raval des de fa més de set dècades i, per tant, és testimoni privilegiat dels canvis que ha viscut el barri al llarg d’aquest temps, una presència que l’ha convertit en un actiu agent per tal de fer del Raval un indret de ciència i cultura a través de l’organització de cicles de conferències, exposicions, presentacions de llibres, congressos i seminaris científics i, en definitiva, generar coneixement des del Raval. Per aquest motiu, es considera del tot pertinent la iniciativa de dur a terme un premi que reivindiqui el que ha estat, és i pot ser el Raval com espai de convivència entre cultures i sabers.

 

logo portada El RavalDiari el Raval. El Raval acaba de complir els seus 20 primers anys d’història com a mitjà de comunicació al barri del Raval. Durant aquests anys ha estat testimoni i comunicador de totes les iniciatives que des de diferents institucions i entitats han tingut el barri com a destinatari. Però aquests vint anys són solament l’última etapa d’una llarga història. Molts dels esdeveniments i situacions que hem viscut tenen el seu origen i explicació en els processos socials, econòmics i polítics dels anys i fins i tot dels segles anteriors. Entenem que l’estudi d’aquests processos pot afegir un context adequat per entendre les últimes dècades de l’evolució del paisatge humà del barri del Raval.

 

grecs-webGRECS. Grup de Recerca en Exclusió i Control Socials  de la Universitat de Barcelona (UB). Nascut arran de l’organització de les 1es Jornades Internacionals d’Antropologia del Conflicte Urbà el novembre de 2012. Es un grup integrat per investigadors i professionals de diversos centres de recerca internacionals conjuminats per un interès renovat en l’estudi de la ciutat i en un dels seus elements constitutius, el conflicte. Hem nascut i crescut al Raval com a grup de recerca. D’altre banda, diversos membres han realitzat investigacions etnogràfiques i historiogràfiques sobre el terreny com són la Caterina Borelli (El Raval: Imaginaris practicats, 2010), el Miquel Fernández (Matar al Chino. Entre la Revolución urbanística y el asedio urbano en el barrio del Raval de BCN, 2012) o Livia Motterle (La prostitució al carrer d’en Robador: patrimoni etnològic, 2014), Gerard Horta (Rambla del Raval, 2011). El desafiament principal del grup és activar i promoure aquest estudi fent dialogar les perspectives de l’antropologia urbana, la sociologia, l’arquitectura i el urbanisme, la geografia humana o la criminologia

 

logo_v-2Editorial Virus. L’Editorial Virus ha publicat diferents treballs relatius al barri, com Los pasos invisibles de la prostitución o Rastros de Dixan, a més de temàtiques que, encara que tractades des d’una perspectiva global, tenen molt a veure amb el que passa al Raval. La implicació de l’editorial en aquest premi és desenvolupar una visió crítica del barri on va néixer Virus i amb el que, com editorial, està compromesa. Compromesa amb els seus habitants, davant unes polítiques públiques arbitràries que, en diferents moments històrics, han posat els interessos del sector privat i d’un projecte enfocat a la venda turística del territori, per sobre la qualitat i la protecció dels seus habitants.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s